Att köpa grejer till hästen


guldgrimma

 

Jag har köpt ett nytt stalltäcke. Lova att inte berätta det för maken. Han har inte den rätta förståelsen för hur nödvändigt det är att köpa nytt täcke. Han tycker tvärtom att det är mycket konstigt att hästen behöver så mycket saker.

 

När jag just köpt hästen tyckte maken att jag skulle föra bok över utgifterna. Ganska snart insåg jag att jag inte ville veta och framför allt att jag inte ville att han skulle veta hur mycket pengar jag gjorde av med. Då och då påstår jag på fullt allvar, att bara jag köpt det nya täcket eller vad det nu är, så har jag allt som behövs. Men det visar sig om och om igen vara fel. Jag låter inte maken veta hur glad jag är för det.

 

– Oj, nu är regntäcket inte tätt längre så jag måste köpa ett nytt, säger jag och anstränger mig att se bekymrad ut. Makens min antyder att han genomskådar mig, men han säger i alla fall inget, och jag kan hänge mig åt att köpa ett nytt fräscht och regntätt täcke. Fast inte slänger jag det gamla. Jag tvättar det med specialtvättmedel och impregnerar. Maken är ju aldrig i stallet så han behöver inget veta.

 

Vill du se ett nöjt ansiktsuttryck? Passa då på när en hästägare packar upp det nyinköpta fyndet och provar det på hästen. Du kan vara övertygad om att alla i stallet avbryter vad de håller på med och kommer och beundrar det nyinköpta. Klämmer, nyper och förhör sig om priset.

 

Ja vi är många som tycker det är väldigt roligt att handla till den älskade hästen. Särskilt det där lilla extra som gör att hästen ser fin ut. Själv har jag inte så höga krav, utan tycker till och med att det är roligt att köpa fodertillskott och svansspray. Jag köper hellre hästgrejer än saker till mig själv, och jag är inte ensam om det. En bekant berättade att hon varit arg på sin mamma sedan hon var liten för att hon tyckte att mamman lät hästens behov gå före barnens när ekonomin var knapp. Nu äger hon själv en häst och hennes man skrattar åt henne för att hon blivit likadan. Även om hon bestämt påstår att barnen får vad de behöver i alla fall.

 

Lusten att köpa saker står väl inte alltid i relation till behovet. Det har maken alltid hävdat, men jag skulle aldrig erkänna det för honom. Jag berättar för säkerhets skull heller inte för honom om allt jag köper. Och var så säkra, jag är inte ensam om att smyga med mina inköp.

 

Jag förstod när jag läste på en chatsida att många unga tjejer köper grejer även om de inte har egen häst, för att använda på ridskolehästar eller i förhoppning om att få en häst någon gång. Där motsvarar köplusten verkligen inte behovet.

 

Bästa stället att verkligen kunna ge sig hän åt shopping är på mässorna vid tävlingarna i Globen och Scandinavium. Visst är det härligt att titta på uppvisningarna och de internationella tävlingarna, men det slår inte lyckan i att gå runt på mässan och klämma och känna på alla snygga hästprylar.

 

Nu har ni redan förstått vad som står på min önskelista vid jul och födelsedagar. Just det – hästprylar. Fast jag bör nog också önska mig en ny stor förvaringslåda. Och igår när jag fick tillbaka på skatten kom postorderkatalogen snabbt fram och jag firade med att beställa de där benskydden jag funderat på ett tag. Jo, jag behöver dem verkligen. De gamla är faktiskt trasiga – som tur är!

Kontakt

Kerstin Osterman

E-mail:  kerstin(at)keoz.se   Tel:070-485 88 47