Att ha eller inte ha – täcke

 uppiluften

En av de riktigt svåra frågorna för en hästägare är det där med vilket täcke hästen ska ha. Det hade man verkligen inte trott innan man skaffade häst. Ingen som inte har häst kan förstå vidden av denna fråga. Eller hur mycket energi och tankemöda man kan lägga ner på det.

Det handlar inte om färgen eller storleken eller priset, i alla fall inte bara. Nej, det handlar om vilket täcke hästen ska ha just idag. Och i morgon och varje annan enskild dag... Ja, det handlar om ständigt beslutsfattande även om man har vissa principer. Då och då dyker det upp artiklar om hästar behöver täcken eller inte. Artiklarna har inte gjort mig klokare, för slutsatsen verkar vara – ja om de fryser. Fast hur vet man det?

Några sätter inte på täcke alls, och andra sätter på många täcken. Jag har sett hästar med fyra täcken på vintern. Och jag har sett hästar gå nakna i hård vind och blötsnö. Ibland ser man i samma hage en häst med tjock täcke och en annan som är naken. Vare sig det är kallt eller varm väder. Hästarna klagar inte, för de kan ju inte prata. Allt hade varit lättare i så fall. Nu verkar det ju inte som om de dör varken av värmeslag eller av förfrysning. Man skulle kunna dra slutsatsen att de är väldigt bra på att reglera värme. Hur de egentligen helst vill ha det är det ju ingen som vet med säkerhet, vi kan bara gissa. Och känna efter hur kallt eller varmt vi själva tycker att det är. De som själva är frusna av sig har hästar med många och tjocka täcken.

Många säger att det är bättre med lite för mycket än lite för lite. Jag vet inte om hästarna håller med. Ingen vet. Och så sneglar vi på varandra. Jaha, hon sätter på det tjocka täcket nu. Ja, då kanske jag också ska se till att min häst har tjockt täcke. Om någon avviker mycket från de andra så mumlas det lite i stallet om hur lite eller mycket hästen har på sig. Själv blir jag osäker och får dåligt samvete för tänk om hästen fryser. Eller svettas. Ibland känns det som jag har satt på precis rätt täcke och då känner jag mig löjligt nöjd. Ibland har jag gissat fel, vädret har ändrat sig och hon har för mycket eller lite på sig. Då har jag dåligt samvete.

Sedan jag skaffade häst har jag också fått ett osunt intresse för väderleksrapporter. Jag tittar både på SMHI´s väderrapport och på den norska vädersiten innan jag åker till stallet. Jag kollar dessutom himlen och tar till slut för säkerhets skull på regntäcke om himlen är det minsta mörk.

Man måste bestämma sig – varje dag. Ska hästen just i dag ha täcke? Tjockt täcke? Tunt täcke? Flera täcken? Regntäcke, vintertäcke, sommartäcke, stalltäcke, svettäcke, ländtäcke, skrittäcke, flugtäcke eller exemtäcke. Ja det finns verkligen många sorters täcken. För hästarnas (eller våra) alla behov och till tillverkarnas och försäljarnas glädje.

Och hästen, nej, hästen säger inget utan bär täckena vi sätter på med sto(iskt) lugn och vi får fortsätta att famla i mörkret.

Kontakt

Kerstin Osterman

E-mail:  kerstin(at)keoz.se   Tel:070-485 88 47